28η Οκτωβρίου 1940: Ας μιλήσουμε για τον πόλεμο… (ΣΤ1)

Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα απόδοσης φόρου τιμής στους ήρωες του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Μια μέρα για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον “μικρό λαό” του Ρίτσου, που πολέμησε με γενναιότητα στις παγωμένες βουνοκορφές της Πίνδου, που είδε τον αγκυλωτό σταυρό να κυματίζει στο αιώνιο σύμβολο της δημοκρατίας, που έζησε την πείνα, τα βασανιστήρια και τις διώξεις των κατακτητών και που με αυτοθυσία αντιστάθηκε στον φασισμό για να τον κλείσει πάλι πίσω στο “κουτί της Πανδώρας”.

Είναι όμως και μια αφορμή να αφηγηθούμε τα γεγονότα του πιο πρόσφατου παγκοσμίου πολέμου, όχι τόσο από την σκοπιά των κυβερνήσεων και των αρχηγών του, αλλά από την σκοπιά των απλών ανθρώπων, των νεαρών φαντάρων, των αναπήρων πολέμου, των παιδιών που σαν τον Πέτρο στον μεγάλο περίπατο της Άλκης Ζέη, πάλεψαν για την επιβίωσή τους σε εκείνα τα μαύρα, γεμάτα θάνατο και μίσος, χρόνια.

Στην Ελλάδα, παρότι θα περίμενε κανείς να γιορτάζουμε το τέλος του πολέμου, γιορτάζουμε την έναρξή του, δηλαδή την είσοδο της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο και το ηχηρό “ΟΧΙ” στον εχθρό. Έναν πόλεμο που έμελλε να τελειώσει με τον πιο φρικιαστικό τρόπο: τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ο Αμερικανός φυσικός Ρ. Οπενχάιμερ, επικεφαλής του προγράμματος δημιουργίας της βόμβας, θεωρούσε ότι ένα τέτοιο υπερόπλο θα τρόμαζε τόσο πολύ τα κράτη, που κανείς δε θα σκεφτόταν ξανά να κάνει πόλεμο. Δυστυχώς, δεν επαληθεύτηκε!

Τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια πόλεμοι μαστίζουν τη γειτονιά μας: Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Σουδάν, Λιβύη, Ουκρανία, Ιράν, Ισραήλ, Λίβανος, Παλαιστίνη… Το ξέρουν πολύ καλά και μαθητές/τριές μας που έχουν έρθει στη χώρα μας έχοντας ζήσει τη φρίκη του πολέμου, έχοντας χάσει δικούς τους ανθρώπους, έχοντας χάσει (ίσως και για πάντα), τις πατρίδες τους και  αναζητώντας στην Ελλάδα μια νέα ασφαλή πατρίδα.

Για αυτά τα παιδιά και για όλα τα παιδιά… Για αυτά θα μιλάμε στους/στις μαθητές/τριές μας με την ελπίδα ως πολίτες του αυριανού κόσμου να διεκδικούν το δίκιο των λαών και να στέκονται απέναντι στον φασισμό και τη μισαλλοδοξία, γιατί όπως λέει και η φράση “Λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει”.

                                                                                        Θωμαΐδου Χαρά,

                                                                            εκπ/κός Στ1 Δημοτικού

Δραστηριότητα: Στ1 Δημοτικού, αντιπολεμικές αφίσες με αφορμή τη συζήτηση για τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Σύνδεσή τους με τη σημερινή εποχή. Καλλιέργεια ειρηνικών στάσεων και αλληλεγγύης προς τις χώρες που μαστίζονται από πολέμους.